keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Yllätysten piha




Ensiesittelyssä meijän pihamaa. 
Muutettiin tänne talvella, eikä meillä ollut kuin pieni aavistus siitä miten paljon jouduttaisiin pihalla ahertamaan kevään tullen.
Tiedossa oli edellisen asukkaan elämäntyyli, johon ei ainakaan kuulunut puutarhanhoito, hoitamattomasta pihan yleisilmeestä johtuen. Se tuli selväksi jo viime kesänä, kun käytiin taloon ensikertaa tutustumassa. Olivat ilmeisesti talon näyttöä varten hieman stailanneet, sillä se mitä lumen alta löytyi oli melkoinen yllätys.
 Lumen alta ilmestyi päivä päivältä lisää roskia: naulaisia laudanpätkiä, rikkinäisiä lastenleluja, styroksia, jätesäkkien ja kevytpeitteiden kappaleita, rikottuja pulloja ja purnukoita, kuvottavalle haisevia grillilihapaketteja, epämääräistä muovisälää, tupakannatsoja..
Kevään ensimmäisten viikkojen aikana keräsin useamman jätesäkillisen kamaa pihamaaltamme.
Melkoinen järkytys oli, kun aloin kaivaa maahan juuttunutta muovia. Muovin vierestä löytyi lasinkappaleita. Isoja ja pieniä. Ilmeisesti vanhaa ikkunalasia. Osa sirpaleista pilkisti maasta, yhteen astui mieheni. Onneksi oli turvakengät jalassa.
Toiselta puolen pihaa, maan alta löytyi vanhoja puolillaan olevia maalipönttöjä, jätesäkeittäin vanhoja kylppärilaattoja, styroksia, vuorivillaa, kipsilevyn kappaleita, betonimöykkyjä, rautalankaa..

Kaikista pahin järkytys kuitenkin koettiin kakkikaivon vieressä. Näytin miehelleni vanhaa, lahoa lankunpätkää, sanoen että eikö nämä ikinä lopu. Mies meni nostamaan sitä ja hupsistakeikkaa! Lankun alta löytyikin toinen kaivo!! Hyvä, ettei mieheni sinne humpsahtanut!
Tuskin talon edellisellä asukkaalla oli hajuakaan tuosta kaivosta, sillä niin hyvin se oli naamioitunut pitkän heinän sekaan. Todella lapsi/koiraystävällinen piha siis, lasinsiruineen ja kaivokuoppineen! 





Pikkuhiljaa pihassa alkaa näyttämään siistiltä. Yleisilme siistiytyi myös romahtamaisillaan olevan huussi/varastorakennuksen purkutyön jälkeen. Liiterin katos pitää vielä ehostaa.
Muutamaa kukkapenkin reunaa ollaan aloitettu jo rakentamaan vanhoista tiilistä ja luonnonkivistä, joista tällä tontilla ei ole pulaa. 





Eilen ahersin pihatien reunakivien vierustaa. Ajattelin laittaa alueelle kivikkokasveja, koska maa on valmiiksi hiekkaista. Vanhan keinun kehikko saa lähdöt ja minun haaveissa olisi mäelle istuttaa havukasveja ja tehdä pieni oleskelualue. On meinaan komeat maisemat kaikkialle pihaan sieltä!

Harmi kun sää meni sateiseksi, niin ei pääse pihalla mylläämään!

Aurinkoa odotellen, Marie Josefine






2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hieman samalta kuin meidän pihamaan "aarteet". Ihan uskomatonta, mitä kaikkea maahan onkaan keksitty haudata! Ihana ajatus, että piha pääsee käsissänne uuteen kukoistukseen, sen se on varmasti ansainnut.

    VastaaPoista